“Jednoj grupi slušalaca kursa iz bihejvioralno-kognitivne terapije pričinilo se na javi da bi bilo božanstveno da osnujemo Društvo koje će se baviti teorijom i praksom evolucione psihologije kojoj ovaj terapijski pravac, zapravo, i pripada. Prvo smo napravili zajedničku fotografiju, proslavili u kafani rodjenje “nove religije” a zatim počeli sa izdavanjem časopisa i knjiga, istrazivanjem ljudske seksualnosti, školom i organizovanjem nekoliko medjunarodnih skupova. Kratko vreme za stvaranje legende, ali dovoljno za lepotu trajanja.”

Prof. dr Jezdimir Zdravković,
prvi predsednik SRABCT, 2016.

onamaslika1
onalasliks2

Srpska asocijacija bihejvioralno-kognitivnih terapeuta (SRABCT) danas predstavlja udruženje ljudi iz struke koji nastoje da svojim znanjem i iskustvom doprinesu razvoju kognitivno-bihejvioralne psihoterapije (KBT) u Srbiji i regionu.

Član je Evropske asocijacije za bihejvioralne i kognitivne terapije (EABCT) i Saveza psihoterapeuta Srbije, i organizuje četvorogodišnju edukaciju iz klasične kognitivno-bihejvioralne terapije koja je u skladu sa kriterijumima navedenih udruženja.

Više desetina psihijatara, psihologa, doktora medicine, pedagoga i socijalnih radnika, uključujući univerzitetske nastavnike medicinskog i filozofskog fakulteta, radi na ostvarenju zajedničkih ciljeva. Pored edukacije, SRABCT ima širok spektar drugih aktivnosti kao što su organizacija kongresa i drugih događaja u okviru KBT, izdavaštvo i naučna istraživanja, a sve u cilju doprinosa KBT i njenoj promociji.

Snaga ovog udruženja ogleda se u mreži profesionalaca obučenih kroz program psihoterapijske edukacije koji rade u okviru državnog i privatnog zdravstvenog sistema, kao i u institucijama obrazovanja.

Na taj način, organizacija doprinosi širenju primene CBT metoda i strategija namenjenih ranom prepoznavanju problema koji se tiču mentalnog zdravlja, uključujući populaciju dece, adolescenata i odraslih klijenata, koji imaju potrebu za psihoterapijom i poboljšanjem kvaliteta života.

psihdanas

Izvršni članovi

PREDSEDNIK:

Ivana Vračkić,
specijalni pedagog

UPRAVNI ODBOR:

Doc. Dr Miodrag Stanković,
dečiji psihijatar – predsednik
Dr Vladan Radivojević,
psihijatar – član
Branislava Krasić,
psiholog – član

EABCT PREDSTAVNIK:

Klin. asist. Dr Marija Mitković Vončina,
psihijatar

Osobe značajne za osnivanje i razvoj udruženja

Prof. Dr Jezdimir Zdravković,

psihijatar

Rodonačelnik bihejviorizma u Srbiji i regionu, osnivač i prvi predsednik SRABCT, prvi edukator iz bihejvioralne terapije koja je kasnije prerasla u četvorogodišnju edukaciju iz KBT u kojoj je bio koordinator, predavač i supervizor.

Prof. Dr Srbobran Miljković,

psihijatar (In memoriam)

Jedan od osnivača SRABCT, glavni urednik časopisa udruženja „Psihologija danas“, koji je pružio veliki doprinos udruženju.

Prof. Dr Olivera Žikić,

psihijatar

Prvi EABCT predstavnik, član EABCT Radne grupe za standarde u edukaciji (2005-2009), učesnik u osnivanju SRABCT, jedan od koordinatora, predavača i supervizora u KBT edukaciji.

Doc. Žilijeta Krivokapić

spec. kliničke psihologije

Prethodni predstavnik u SDPS, doprinela osnivanju i radu SRABCT, bila je jedan od predavača u KBT edukaciji.

Ana Holt

doktor medicine

Učesnik u osnivanju SRABCT, uz značajnu podršku i doprinos radu udruženja.

SRABCT je član:

SRABCT je član: